Протестите на "жълтите жилетки" във Франция - по-масови от преди

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция - по-масови от преди
A A+ A++ A

Във Франция общият брой "жълти жилетки", участвали в събота в деветия протест, е бил 84 хиляди, което е с 34 хиляди повече от миналата седмица, съобщиха от полицията. По нейни данни общо в страната са били задържани 244 души, 200 от които са оставени в ареста. В  Париж това са съответно 156 и 74 души от протестирали  осем хиляди "жълти жилетки".

Демонстрациите се проведоха в Париж, Страсбург, Лион, Бурж, Бордо, Тулуза, Нант, Лил и редица други градове. В редица от тях - основно в Париж и Бордо, се стигна до сблъсъци с полицията, която употреби сълзотоворен газ и водни оръдия срещу протестиращите.

Мащабни акции се проведоха и в по-малки градове като Бурж, където имаше над 6 хиляди протестиращи, а сблъсъците с полицията продължиха до късно вечерта вчера.

Общият брой на пострадалите при вчерашните протестни шествия е 24-има. 22-ма от тях са със средна тежест на наранванията, а двама са в тежко състояние - 1 полицай и 1 протестиращ, които са получили сърдечни пристъпи по време на акциите.

В Париж походът на жълтите жилетки тръгна от министирството на икономиката и финансите  щъм Бастилията, а оттам - към Елисейските полета. В крайната точка от маршрута им - Триумфалната арка, полицията многократно разпръсваше редиците им с водни оръдия и сълзотворен газ.

Протестиращи пък нападнаха журналисти, както и миналата събота. Така във Руан е бил атакуван екип на телевизия Ел Се И, а в Париж манифестантите са нападнали снимачен екип на Бе Еф ЕМ. Във връзка с това ръководствата и на двете медии са подали жалби в полицията с искане виновниците да бъдат открити и наказани.

Протестите на жълтите жилетки започнаха в средата на ноември на миналата 2018 година. Първоначално демонстрантите поискаха по-високи заплати и социални помощи, а също така се противопоставиха на увеличението на цените на бензина. Тогава недоволни от социалната политика на властите се присъединиха към протестите. На фона на митингите във Франция беше наложен мораториум върху увеличаването на цените на горивата за шест месеца, а властите също се съгласиха да увеличат минималната заплата. Протестите обаче продължиха.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »