Москва сменя доларите с евро и юани

Москва сменя доларите с евро и юани
A A+ A++ A

Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея 101 млрд. долара като част от огромните си резерви, насочвайки се към еврото и юана миналата пролет на фона на нов кръг от американски санкции, съобщава Bloomberg. Централната банка е инвестирала равностойността на 44 млрд. долара в евро и още толкова в юани.

Китайската валута вече формира 15% от общите резерви, сочи доклад на банката. Според изчисления на Morgan Stanley Русия е била и основен купувач на китайски облигации миналата година.

Русия се стреми да намали зависимостта си от активи, които могат да бъдат засегнати от санкциите на САЩ. Мерките срещу големи руски компании в началото на април удариха рублата и предизвикаха опасения, че ще последват още ограничения, например мерки за изхвърляне на на Москва от глобалните системи за разплащания. Русия е свила с около 81 млрд. долара инвестициите си в американски ценни книжа.

Русия не е единствената страна, която се опитва да намали зависимостта си от долари на фона на нарастващите опити на Вашингтон да използва икономическата си сила за политически цели. Миналата година Китай продаде голям дял от щатски ДЦК.

„Не ние се отказваме от долара, доларът се отказва от нас“, коментира руският президент Владимир Путин през ноември, допълвайки, че нестабилността на щатската валута кара много страни да се обръщат към алтернативни резервни валути.

Резервите на Русия са сред 10-е най-големи в света и възлизат на 458 млрд. долара към края на юни 2018 г. Данните предполагат, че на Русия се дължат 90% от входящите потоци на китайския облигационен пазар през първата половина на 2018 г., коментират анализаторите на Morgan Stanley.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »