Фандъкова: 20 000 домакинства ще могат да сменят старите печки с по-екологични

Фандъкова: 20 000 домакинства ще могат да сменят старите печки с по-екологични
A A+ A++ A

Безвъзмездно ще предоставим възможност повече от 1/3 от домакинствата да сменят своята отоплителна инсталация с по-екологична - ще получат климатици или печки на пелети. Затова обаче са нужни кампании, убеждаване, надявам се, че ще имаме подкрепата на хората. Това заяви в предаването "Денят започва" с Георги Любенов беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

Плановете ни са 20 000 домакинства в следващите 2-3 години да сменят отоплителната си инсталация. Безспорно, най-много хора палят отпадъци в ромските махали на София, призна градоначалникът. Най-голямо усилие полагаме в район "Красна поляна", успяхме да съборим два от блоковете на т.нар. Виетнамски общежития, които създаваха изключителни проблеми, допълни кметът.

По повод тежките метеорологични условия и снеговалежите в София, Фандъкова обясни, че почистването на града е денонощна задача, като на този етап няма проблеми с движението. Следим с джипиес почистването в реално време, колегите и аварийните дирекции са непрекъснато на терен, допълни кметът.

Решаването на проблема със замърсяването на въздуха в София безспорно е сред основните приоритети, категорична беше Фандъкова.

Полагаме максимални усилия въздухът в София да става все по-чист. Проблемът с фините прахови частици остава в определени дни, замърсяването е сериозно, заяви градоначалникът.

Никоя институция обаче не може да се справи сама с този проблем, трябва да се включат всички, както и самите граждани, призова кметът.

Подобрихме обществения транспорт, за да имат хората алтернатива с нови автобуси, трамваи, метро. Настоявам да бъде инкриминирано горенето на отпадъци - това е забранено и сега, нормите обаче са административни и не водят до нужния ефект, допълни Фандъкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »