Министър Петкова: До 3 месеца започва строежът на интерконектора с Гърция

Министър Петкова: До 3 месеца започва строежът на интерконектора с Гърция
A A+ A++ A

Най-късно до три месеца ще започне строителството по интерконектора Гърция-България, заяви днес на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова. Проектът трябва да приключи през втората половина на 2020 г.

С това ще започне и реалното изпълнението на договора между България и Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра газ, посочи Петкова.

„Тези доставки са пряко свързани с два изключително важни проекта, които се реализират. Това е проектът „Южен газов коридор“, от който основна неразделна част е интерконектора Гърция-България. Именно реализацията на този проект ще даде възможност България да изпълни договора, който е сключен през 2013 г. и да достави 1 млрд. кубични метра газ, който на практика представлява близо една трета от нашето потребление…“,

„Тук вече наистина можем да говорим за една реална диверсификация на източника за доставка на природен газ и конкурентни условия и конкурентна среда“, каза Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката съобщи още, че строителството и въвеждането в експлоатация на проекта за разширението на капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ ще приключи през 2024 г.

Теменужка Петкова припомни, че до момента е изготвен технологичен проект за експлоатация и разширение, в който са подготвени и разработени четири варианта. Като икономически най-изгоден е одобрен третият вариант.

Той предвижда „активен газ един милиард кубични метра газ, добив - от  осем до десет милиона кубични метра на ден и максимално резервоарно налягане до 150 бара“, обясни министър Петкова. И посочи, че тези параметри са определени въз основа на анализа на наличната геоложко-геофизична сондажна и резервоарно-инженерна информация за чиренската геоложка структура и капацитетните възможности на наземните съоръжения.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »