Spirit of Burgas започна в горещия и тежък ритъм на хип-хопа

Spirit of Burgas започна в горещия и тежък ритъм на хип-хопа
Изключително съм благодарен, че ме доведохте във вашата прекрасна страна през 2012 г.!, изригна накрая Busta Rhymes.
A A+ A++ A

В горещия и тежък ритъм на хип-хопа премина първата фестивална вечер на най-голямото лятно музикално събитие Spirit of Burgas.

Над 20 000 фенове се насладиха на уникалните изпълнения на едни от най-горещите изпълнители в жанра в България, както и сензационните за британската сцена Ms. Dynamite и Tinie Tempah, преди мегазвездата на вечерта Busta Rhymes.

Фестивалът започна навреме в 18:30 часа под залязващите лъчи на слънцето на бургаския плаж, когато на голямата сцена излязоха Bobo & the Gang като част от хип-хоп крюто U.N.I.T.Y.

Комбинацията от хип-хоп с бенд на живо се оказа изключително приятна фестивална находка и свежите рими и ритми разлюляха нетърпеливата тълпа, дошла на плажа още по светло.

Специална изненада, организирана в последния момент, беше появата на Графа. Заедно с Bobo двамата изпълниха тоталния летен хит „Дим да ме няма", с което някак си още редварително осмислиха необяснимото преживяване Spirit of Burgas.

После на сцената се появи и Лора Караджова за кавър на „Ready or not" на The Fugees, който по думите на Bobo бил пълна импровизация, но се получи твърде добре.

Веднага след Bobo & the Gang на главната сцена се качи Рафи, който изгря в риалити формата X Factor. Младият изпълнител вложи голямо старание с микс от кавъри на много известни парчета в ритъма на първата фестивална вечер, но голямата сцена му беше твърде широка, а публиката – прекалено изискваща. Въпреки това, Рафи запази приповдигнатото настроение и направи шоу заедно със страхотните танцьори от Forsite Crew и New Hope Crew.

Традиционно тълпата пред останалите сцени на Spirit of Burgas започна да се събира с напредването на вечерта и първите групи за съжаление свириха пред тесен кръг ценители.

Момичетата от „Силует", които са утвърдени любимки на фестивалната публика в Бургас, откриха музикалния маратон на най-тежката сцена – Jack Daniels Rock Arena.

Забавата на На тъмно Freestyle Stage се заформи с лежерните ритми на Rock a Shock, но по това време на голямата сцена вече излезе Ms. Dynamite.

30-годишната британка с ямайски корени не спря да се раздава на българската публика в отредените й около 45 минути, в които се доближихме да уникалното преживяване, което Busta Rhymes беше подготвил.

„Ако и вие като мен танцувате, когато и където и да чуете музика, без да ви пука от нищо, подскачайте!" беше достатъчен призив Ms. Dynamite да раздвижи и най-спокойните духове на бугаския плаж.

С тази задача подобаващо се зае и Tinie Tempah, който просто изпълни огромната сцена с наелектризираното си присъствие.

Въпреки че първият му албум излиза през недалечната 2010 г. и верните му фенове в публиката бяха истински почитатели на хип-хоп културата, Tinie Tempah не остави и останалите безразлични.

С късите си панталони той не спря да поскача и буквално завладя бургаския плаж с музиката, която впечатляващо съчетаваше твърд характер и приятна мелодичност.

Междувременно нетвърдолинейните фенове на хип хопа можеха да слушат „Остава", чийто рок беше не толкова естествен, но все пак много успешен преход към тежката артилерия на Jack Daniels Rock Arena – Светльо & The Legends и Милена. Иначе Свилен и компания се чувстваха толкова удобно на плажа, колкото и на българските клубни сцени, които са окупирали отдавна.

На сцената на На тъмно пък се качиха симпатягите от Джанго Зе, чиито хитове „Луди жаби", „Твоята усмивка" и „Грешка" утвърдиха веселото фестивално настроение.

То обача малко се напрегна в очакване на хедлайнера Busta Rhymes, който се появи на голямата сцена с поне час закъснение, а нестихващите усилия на диджея му да задържи тълпата наелектризирана накрая вече не бяха толкова успешни.

Въпреки това всичко беше забравено само с появата на вероятно най-бързата уста в света. С уникалното си настроение 40-годишния рапър заведе българската публика на пътешествие из вечния американски хип хоп, но феновете му изригнаха на неговите емблематични „Gimme some more" и „Why Stop Now".

„Изключително съм благодарен, че ме доведохте във вашата прекрасна страна през 2012 г.!," изригна накрая Busta Rhymes, който непрекъснато провокираше любовта на феновете си с викове „Bulgaria!!!"

Изстисквайки потта от тениската си, капките от която се виждаха чак от другия край на плажа в Бургас, той отново благодари на феновете си за отдадеността, сякаш не вярвайки, че е възможно хората в една далечна малка страна да избухват така на музиката му и да знаят наизуст текстовете му, което си е на границата на лудостта.

И така – Busta Rhymes не дойде да оправдава очаквания, а да сбъдва направо детските мечти на най-верните си фенове и да покаже какво е хип хоп легендарност. И това ако не е подобаващо фестивално начало...

Натърпеливите, които не успяха да дочакат Busta Rhymes, се разхождаха в несвяст около Jack Daniels Rock Arena, където пък се бяха развихрили Светльо & The Legends. По всичко личеше, че и това фестивално участие е било (без)паметно.

След това на сцената се качи Милена, която обобщи емоциите подобаващо с любимите на поколения рок фенове „Месо", „Ха-Ха", „Истина", „Охолен живот", „Директор на водопад".

Безспорно сцената На Тъмно беше тясна за всенародните любимци от Ъпсурт, които любезно изчакаха края на концерта на Busta Rhymes и добре че го направиха, защото тълпата ги чакаше с огромно нетърпение.

Тримата изпяха всичко – от далечното „Нон-стоп" до горещото „Кради, кради" заедно със 100 кила. А пред тях имаше една безкрайна тълпа, която се поклащаше в техния ритъм и пееше заедно с тях от началото до края, когато не искаше да ги изпраща.

Логично продължение на това неописуемо среднощно фестивално избухване беше 100 кила, който продължи с диджей сет до около 3:00 сутринта, когато на плажа останаха само най-неуморните ентусиасти. Останалите отидоха да събират сили за The Prodigy...

#SPIRIT of Burgas #Бургас #фестивал #Графа #Ms. Dynamite #Милена Славова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"