Асандж: Интернет e инструмент за следене

Асандж: Интернет e инструмент за следене
Създателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж разкритикува медиите, властите във Вашингтон, банките и интернет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Създателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж разкритикува медиите, властите във Вашингтон, банките и интернет.

Той направи това във видеообръщение към журналисти в Хонконг от дома си в Англия, където се намира под домашен арест, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Асандж, който получи награда за журналистика от престижната Фондация „Уолкли“ в родината си Австралия вчера, говори пред форума „Новинарски свят“ в Хонконг, преди да отиде на редовното си посещение в полицейския участък.

Той защити правото си да се нарича журналист и заяви, че следващата битка на „Уикилийкс“ ще е да гарантира, че интернет няма да се превърне в голям инструмент за следене за целите на правителства и корпорации.

„Аз, разбира се, съм проклет журналист“, заяви Асандж, когато модераторът на конференцията го попита дали е част от журналистическата гилдия. Според него писмените му материали говорят за него самия и заяви, че единствената причина хората да продължават да го питат дали е журналист, е, защото правителството на САЩ иска да го заглуши.

„Правителството на САЩ не иска законна защита за нас“, заяви той, имайки предвид разследването на американското министерство на правосъдието срещу сайта му заради публикуването на тайни дипломатически и военни документи. Той разкритикува журналистите и медиите, че са станали прекалено удобни за влиятелни и тайни организации, пред които се предполага, че се отчитат.

В 40-минутното си обръщение той разкритикува още компании като „Виза“ и „Мастъркард“ заради това, че са отрязали незаконно „Уикилийкс“ от финансиране въз основа на тайна сделка с Белия дом.

„Въпроси, които трябва да се решават на открито, се решават в задни стаи във Вашингтон“, изтъкна Асандж. Интернет се превърна в „най-значителната машина за следене, която сме виждали някога“, заяви основателят на „Уикилийкс“, имайки предвид количеството информация, която хората дават за себе си онлайн.

„Това изобщо не е векът на прозрачността..., количеството тайна информация е по-голямо отвсякога“, каза още Асандж и допълни, че се влива, но не излиза от правителствата и други влиятелни организации.

#САЩ #интернет #Хонконг #Асандж #Джулиан Асандж #Уикилийкс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"