Протест в Македония заради промени в конституцията

Протест в Македония заради промени в конституцията
A A+ A++ A

Движенията „Твърдолинейни“ и „Македония блокира“ започнаха днес по обед протест пред парламента на Македония, където трябва да се състои пленарно заседание за третата и последна фаза от конституционните промени, предаде БТА.

Улицата пред македонския парламент е напълно блокирана, забелязва се и увеличено присъствие на полицаи. Протестът ще продължи до полунощ, посочват организаторите, съобщи македонската агенция МИА.

Председателят на парламента Талат Джафери съобщи, че началото на заседанието се отлага за 16 часа местно време, без да посочи причина.

От двете движения заявиха, че протестът е в защита на македонското име, идентичност, историята и традицията на македонския народ и против, както посочват, „най-голямото национално предателство“.

Конституцията се променя, за да се изпълнят договорености по Преспанското споразумение, който решава 27-годишния спор с Гърция за името на страната. То предвижда ново име -  Република Северна Македония, което ѝ открива пътят към членство в ЕС и НАТО. Но на гласуване се подлагат и промени, искани от албански партии, които осигуряват мнозинство на правителството на премиера Зоран Заев.

 

“Последните информации до този момент са, че няма да има изненада, че промяна ще има и ще бъдат гласувано с 80 депутата конституционните промени. Македония ще приеме името Северна Македония, което не е толкова проблематично, колкото са проблематични правата на малцинствата в преамбюла на конституцията. Цялата борба се води около новите промени около преамбюла на самата конституция“, коментира македонският журналист Владимир Перев пред БНР.

Амнистията е ключовият фактор, който на Заев му донесе нужния брой на депутати ВМРО-ДПМНЕ, тези 8 души, с които той постигна бройката от 80, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Проблемът настава с албанските партии, които се борят за повече място за своите национални права, повече места за представителите в администрацията, в политиката, в полицията, дипломацията и така...

 

“Това е най-тежкият и най-проблематичният въпрос, който ми поставяте, коментира той готовността на македонското общество за промяната на името“ коментира той готовността на македонското общество за промяната на името.

“Македония има две групи население – едната е тиха и мирна, и която е съгласна с промяната на името, само да престане агонията на тая държава, която просто няма акт за своето съществуване, да кажем на турски “няма тапия“. И втората по-малката, по борбената група, която и в този миг демонстрира в парламент с призива “името не го даваме“. В тази група са националистите и част от религиозните структури на Македония, политизираните религиозни структури“.

“Зад всички тях  седи силната ръка или големите пари на руското разузнаване, конкретно приятелите и близките хора около Путин“, посочи още той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »