Нинова: Президентът разбира повече от самолети в сравнение с много хора в България

Нинова: Президентът разбира повече от самолети в сравнение с много хора в България
A A+ A++ A

За нас България е член на ЕС и НАТО и това е стратегически въпрос. САЩ е член на НАТО и та сме шартньори, Швеция е член на ЕС. Смятам, че в този избор проблемът не в САЩ или в Швеция, а в правителството. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод процедурата за избор на нов изтребител за Българската армия, предаде  Novini.bg

Kабинетът на Бойко Борисов не зачита нито Народното събрание, нито Конституцията, нито правова държава. Има решение на парламента за изтребител, сега правителството предлага друго решение. Министерски съвет ни предлага Народното събрание да разреши проектът за боен самолет да се отклони от приетия от парламента. Искат Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от изискванията на проекта. Много пъти са нанасяли удар по парламентаризма и правовата държавата, но това предложение е дъното и края. Ние имаме решение от лятото на 2018 година, в което се казва, че подкрепяме модернизацията на Българската армия с разходи, които не надвищават 2% от БВП. Предложението на Министерски съвет за боен самоелт противоречи не само на позицията на Народното събрание, а и на тази на БСП. Нямаме основания за промяна на тази позиция, затова депутатите на БСП ще гласуват против предложението на правителството, подчерта Нинова.

Тя заяви, че подкрепям президента Румен Радев, който преди няколко дни каза, че процедурата за избор на нов изтребител е опорочена. Подкрепям позиции, които изговарят истината, а той казва истината. Това, че на някой тази истина не му харесва, си е негов проблем. Но преди да бъде решен един проблем, той трябва да бъде назован, а президентът Радев прави точно това - назовава много точно проблемите. Не съм забелязала да има лобизъм при него - има държавническа позиция и професионализиъм. В сравнение с много хора в България, той може би повече разбира от самолети, добави лидерът на БСП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"