САЩ: „Ислямска държава“ е унищожена на 99%

САЩ: „Ислямска държава“ е унищожена на 99%
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че „99%“ от халифата на джихадистката групировка „Ислямска държава“ е унищожен, предаде „Вашингтон екзаминър“.

Наскоро американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли американските войски от Сирия, а думите на първия му дипломат потвърждават това. Помпео посочи, че кампанията срещу терористичната организация в Сирия е била изключително успешна.

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ обяви своя халифат в Сирия и Ирак преди пет години, налагайки радикална ислямска форма на управление в завзетите територии. Джихадистите обаче загубиха огромна част от териториите си. Американците посочиха, че халифатът е бил унищожен на 99%.

Майк Помпео посочи още, че САЩ ще направят всичко възможно, за да няма нов възход на радикална ислямистка групировка. Доналд Тръмп обяви изтеглянето, но все още не е ясно кога ще се случи. Вашингтон иска да осигури безопасността на кюрдските бойни милиции в Сирия, които дълго време бяха съюзници на американските сили в борбата срещу ДАЕШ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"