НАСА дава над 1 млрд. долара на фирми за космически кораби

НАСА дава над 1 млрд. долара на фирми за космически кораби
A A+ A++ A

НАСА ще отпусне на частни компании 1.1 млрд. долара за разработка и изпитания на космически кораби, които ще сменят спрените от експлоатация совалки, обявиха официални представители на американската космическа агенция.

Най-голяма сума – 460 милиона долара – ще получи „Боинг”, разработващ космическата капсула-кораб CST-100 заедно с компанията „Бигълоу еърспейс”, предаде БТА.

Апаратът може да превозва до седем астронавта и е предназначен за космически експедиции, които не са продължителни, информира ИТАР-ТАСС.

Калифорнийската „Спейс-екс” ще получи 440 милиона долара. Разработеният от нея кораб „Драгън" стана през юни първият космически апарат, скачил се с Международната космическа станция (МКС) и върнал се обратно на Земята.

Останалата част от сумата – 213 милиона долара – ще бъде за малко известната компания „Сиера Невада”. Нейната капсула „Дрийм чейсър" е замислена за екипаж от седем души и все още е на етап разработка.

Директорът на НАСА Чарлз Болдън подчерта, че тези пари ще бъдат похарчени не само за благото на американската космическа програма, но и ще създадат високо платени работни места в различни краища на страната.

До миналата година САЩ транспортираха космонавтите си до МКС със совалки. Последната – „Атлантис", бе спряна от експлоатация и заедно с другите ще краси музеите.

Сега американските астронавти стигат до МКС с руските кораби „Союз", отбелязва ИТАР-ТАСС.

#НАСА #Боинг #Международната космическа станция #МКС #Земята #Сиера Невада #САЩ #Союз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"