Всяко второ българско бебе се ражда с операция

Всяко второ българско бебе се ражда с операция
Булфото
A A+ A++ A

Родиха се по-малко бебета в болница "Шейново", с около 80 бебета по-малко, отколкото предходната година. Това каза изпълнителният директор на Втора АГ болница д-р Румен Велев в студиото на БНТ. Нямаме официална статистика за цялата страна, но вероятно ще е по-малка раждаемостта, отколкото за 2017 г., добави той. Д-р Велев заяви и че оперативните раждания са вече почти 50% от ражданията у нас и коментира, че това не е само проблем на България, но и на целия свят.

Една от причините за ниската раждаемост - по-малък е процентът на родените през 90-те години момичета, когато е имало пак криза, а сега трябва да стават родители, така че е нормално да очакваме спад в раждаемостта, обясни директорът на "Шейново".

Има тенденция и на късното раждане - на 32 години, което се увеличава основно в София, каза още д-р Велев. Но има и друг проблем - раждане в тийнейджърска възраст. Има създадени проекти и програми за отлагане на много ранните раждания, те не са драматични - 3000 раждания под 18 г. в България се случват в рамките на години и се случват в определени етноси, коментира той. 

Процентът на оперативните раждания нарастват - това се дължи и на късно раждане, и на стерилитет, както и навлизане на нови технологии за изследване на плода също води до това, каза д-р Велев.

Почти 50% са оперативните раждания у нас, в Турция също е така, в Китай - 48%, Бразилия даже са 60%, тоест не е само наш проблем, а и световен, бе категоричен директорът на Втора АГ болница.

Той обясни, че при Цезаровото сечение съществува повече рискове, сочат последни изследвания.

Два пъти по-често се срещат усложнения и рискове както за майката, така и за бебето, поясни д-р Велев и допълни, че има проучвания, които показват, че тези деца са заплашени от алергични реакции и диабет, дори има съмнения за по-сериозни заболявани. Това е така, защото не се раждат през родовия канал, където се съдържат лактобацили, много важни за имунитета на бебето.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »