171380 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38131 абоната       |      
USD 1.7322| EUR 1.95583| GBP 2.29208|
In English На русском
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   Брекзит

Размер на шрифта:   

Любопитни факти за фондюто

4 януари 2019, петък / 15:54; Коментари: 0
Send to Kindle
Любопитни факти за фондюто
Pixabay

Фондю е швейцарско и френско ястие от топено сирене, което се сервира в обща купа над преносима печка със свещ и се консумира чрез потапяне на хляб в сиренето, като се използват вилици с дълъг ствол. От 50-те години на миналия век терминът “фондю” е обобщен за други ястия, в които храната е потопена в обща течност. Има четири вида популярни ястия фондю, съобщават от foodpanda. А ето и кои са те:

Швейцария - фондю за сирене

През 18-ти век произходът на фондю започва в Швейцария като начин да се използват стари сирена и хляб за хранене на семейства, които имат ограничен достъп до пресни храни през зимата. Тъй като сиренето старее, а хляба става застоял, е по-трудно да се яде. Местните селяни установили, че ако загреят сиренето с вино, чесън и билки, те биха могли да натопят остарялия си хляб, който да се смекчи, когато се потопи в ароматната смес от сирене. Този начин на готвене на топъл уютен огън се превърна в швейцарска зимна традиция, известна като фондю. Думата фондю идва от френската дума „fondre“, което означава „да се стопи“.

Франция - месно фондю

Фондюто с месо също има ранен произход. През средновековието във френския регион Бургундия работниците на лозята трябвало да бъдат на полето цял ден и не можели да се приберат, за да хапнат. Тогава те измислили начин да си приготвят храна навън. Наименованието на този тип фондю се приписва на тези лозарски работници от Бургундия: Фондю Бургинон.

Китай - бульон фондю

По-леката версия на месното фондю, Фондю Корт Буйон, произхожда от Азия преди много години. Един мъж от Швейцария бил на посещение в Китай и му било сервирано ястие, много приличащо на фондю, но течността, използвана за потапяне, била бульон. Той разказал на готвачите за оригинално фондю и така се родила идеята за азиатското.

Америка - шоколадово фондю

Шоколадовото фондю или десертното фондю е американско изобретение и се ражда в средата на 20-ти век. Плодове или курабии се потапят в разтопен шоколад. Фондю не е просто храна, то е преживяване!

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Коментирай | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:
Няма мнения по темата

Публикувайте отговор »

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО