Калоян Велчев: Финалът на Брекзит изглежда всеки ден се мени

Калоян Велчев: Финалът на Брекзит изглежда всеки ден се мени
A A+ A++ A

Финалът на Брекзит всеки ден изглежда, че се мени, каза пред БНР Калоян Велчев, председател на Студентския клуб на политолога.

„Оттук нататък изглежда възможен абсолютно всеки вариант. В последните седмици се засилиха спекулациите за втори референдум, което изглеждаше много малко вероятно само месец по-рано. Сега изглежда все по-вероятно, но това действително не може да се случи с Тереза Мей начело на Великобритания, тъй като тя изрично го отрече като опция. Но дори да приемем да се случи втори референдум, това поставя под въпрос една демократична процедура, каквато е референдумът, защото такъв вече имаше и с крехко мнозинство великобританците решиха да напуснат ЕС. Тук въпросът е дали изобщо втори референдум ще промени резултатите. Но ако ги промени, това наистина поставя под въпрос самата процедура. Това може да ни вкара в серия от референдуми, защото всеки резултат ще се оспорва оттук нататък и това ще е проблем за самата демокрация и нейното функциониране“, коментира той в предаването „Преди всички“. Според него ако има референдум сега, може би ще се гласува за оставане в ЕС, но този вот ще е породен от страховете, които започнаха да се появяват в обществото.

Най-добрият възможен вариант, според Калоян Велчев, който обаче е невъзможен с Мей като премиер, това е предоговаряне на сделката във варианта на Норвегия: „Сделка, която би гарантирала целостта на кралството и би му дала неговата независима външна политика, както и самостоятелна земеделска политика и такава по риболова“.

Велчев смята за много вероятно Тереза Мей да отложи гласуването на сделката за по-късно. Според него съществува и вариант Мей да вкара сделката за гласуване, тя да не мине, но да я пусне след това отново за преглесуване:

„Ако от първия път не мине сделката, се очаква паундът да се срине, да настъпи някакъв хаос и да се обтегне обстановката, което да накара депутатите да преосмислят вота си“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници