По-бедни или по-богати ще сме през 2019-а година?

По-бедни или по-богати ще сме през 2019-а година?
A A+ A++ A

„Със сигурност един ръст на средната заплата със 7-9%, какъвто изглежда трендът от последните няколко тримесечия,  ще означава сериозно увеличение на разполагаемия доход  и едва ли промените в разходите за обслужване на дома като по-високи цени на водата, отопление на газ ще се усетят съществено.  Няма как този пик на цените на енергийните ресурси в световен мащаб през ноември, който доведе и до много рязко поскъпване на горивата в България, да не се отрази на цените. Въпреки това инфлацията, която отчетохме, беше около 3,7% - и при това положение доходите растяха два пъти по-бързо”.

Това коментира в „Здравей, България” икономистът Лъчезар Богданов. Той подчерта, че при задържане и увеличаване на броя на заетите в икономиката, заплатите нарастват.

„Проблемът за мен е, че дори при тези официални прогнози, които се опитват да бъдат по-розови, следващата година ще имаме по-малък ръст на икономиката и още по-притеснителното е, че вече се говори открито за рецесия. Някъде в бъдещето през 2020 година например може да имаме рецесия, която е подобна на тази от 2008 година. Затова аз не бих бил твърде оптимистичен за следващата година от гледна точка на макросредата”, каза икономистът Стоян Панчев.
Какво предстои в българската икономика и доходите ни през 2019-та година, вижте във видеото.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"