Без промяна в изпитната програма на държавните зрелостни изпити тази година

Без промяна в изпитната програма на държавните зрелостни изпити тази година
A A+ A++ A

За държавните зрелостни изпити тази година няма да има промяна в изпитната програма, каза пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

От 5 до 18 март е времето, в което 12-токласниците трябва да подадат заявления за явяване на държавен зрелостен изпит. С него те правят избор на предмет, по който ще държат втори държавен зрелостен изпит.

Изпитите след 7-ми клас няма да бъдат заедно с държавните зрелостни изпити, каза още тя. На 17 юни ще бъде изпитът по БЕЛ, на 19 юни - по математика, а на 21 юни – външно оценяване по чужд език, който е по желание.

Таня Михайлова посочи още, че през тази година ще има възможност да се явяват на национално външно оценяване с оглед кандидатстване в училищата след това и ученици, които са от чужда образователна система. До 10 януари те трябва да подадат заявления за явяване на този изпит в регионалните управления на образованието.

Заплатите във всички училища трябва да са увеличени от 1 януари, предвидени са средства за всички, категорична бе Михайлова в интервю за предаването „Преди всички“. Заявеното увеличение е не по-малко от 20%:

„Стартовата заплати за учителите, които започват за първи път в системата, ще бъде 920 лв. Увеличение ще има и за старшите и главните учители – съответно 955 лв. и 1005 лв. Заложени са 1065 лв. за зам.-директор и 1140 лв. за директор. Това са основните заплати. Предвидени са и средства за увеличение за придобита професионална квалификационна степен. За учителите, които водят документация, за втори час на класа, сумата е увеличена на 36 лв. Лекторският час е увеличен на 7,20 лв. Това са допълнителни плащания към заплатата на учителите. Отделени са и 36 млн., които ще бъдат разпределени за непедагогическия персонал“.

Миайлова подчерта, че е променено изискването за назначаване на психолози. Преди се изискваше 1 психолог в училище с над 400 ученици, сега броят на учениците е намален на 350.

Предвидените стъпки са изключително важни за привличенето на мотивирани учители, добави още зам.-министърът:

„Увеличаването на заплатите е много важно за мотивацията на учителите, но тази професия е и призвание. През последната година се забелязва засилен интерес към учителската професия, на влизане и на млади колеги с нови идеи и амбиции. За да бъде ефективно и качествено образованието, не зависи всичко само от учителя, зависи и от учениците. Те също трябва да бъдат мотивирани. Качествената променя става единствено и само чрез образование, само така можем да постигнем ефективни резултати в нашето общество“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »