Най-отровната риба в света се засели в Егейско море

Най-отровната риба в света се засели в Егейско море
A A+ A++ A

Лъвската риба, известна като най-отровната риба в света, е била забелязана на различни места по крайбрежието на Турция, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от "Монитор".

След Далян, Мармарис и Бодрум, лъвската риба (Pterois Miles), която произхожда от Индийския океан, е била забелязана и във водите край Измир, завладявайки не само Средиземно, но и Егейско море.

Лъвската риба се размножава бързо и няма врагове. Опасна е за всички морски обитатели и може да убие дори акула, казват специалистите.

Отровата на тази риба може да парализира човек. Специалистите препоръчват, ако човек бъде убоден от отровните й шипове, да потопи мястото на раната във вода с температура 40 градуса и да почака между 30 и 90 минути отровата да загуби ефективността си, а после да потърси лекарска помощ.

Лъвската риба, която има много красива oкраска с шарките на зебра и цветовете на леопард, е кошмар за рибарите заради унищожителното си въздействие върху морската фауна. Според изчисления на американското министерство на търговията този вид риба нанася ежегодно щети в размер на 138 млрд. долара на риболовния сектор в САЩ.

Независимо че е отровна, лъвската риба е голям източник на протеини и се нарежда сред най-вкусните риби в света, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"