Путин с новогодишни послания към към световните лидери

Путин с новогодишни послания към към световните лидери
A A+ A++ A

Русия е отворена за диалог със САЩ по най-широк кръг въпроси. Това заявява руският президент Владимир Путин в поздравително послание до президента на САЩ Доналд Тръмп по случай Коледа и Нова година, съобщи Кремъл, цитиран от ТАСС.

Владимир Путин изтъква значението на руско-американските отношения като най-важен фактор за гарантиране на стратегическата стабилност и международната сигурност.

В новогодишно приветствие до германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел държавният глава на Русия изразява надежда за по-нататъшно плодотворно сътрудничество, по-специално в осъществяването на големи общи проекти в икономиката, културата, науката и образованието.

В поздравително писмо по същия повод до президента на Франция Еманюел Макрон Путин отбелязва "големия потенциал" на руско-френските отношения, изразява и надежда за продължаване на взаимноизгодното сътрудничество, включително "за решаване на актуални проблеми от регионалния и глобалния дневен ред".

"Разчитам да продължи конструктивният диалог" между Русия и Япония, пише президентът на федерацията в поздравление до японския премиер Шиндзо Абе. Става дума по-специално за диалога с цел разширяване на договорно-правната база на двустранното сътрудничество, осъществяване на общите икономически проекти в руския Далечен изток, а също и по международни проблеми с оглед председателството на Япония в Г-20, посочва Путин.

Поздравления по случай Коледа и Нова година бяха отправени от руския президент също така до кралицата на Великобритания Елизабет II и премиера Тереза Мей. Владимир Путин пожелава и на тях, и на семействата им добро здраве, щастие и успехи, а на британския народ - благополучие и процъфтяване, информира Кремъл.

Путин изпрати новогодишно поздравление и на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, в което посочи, че се радва на успешното развитие на отношенията между Руската федерация и Турция.

В поздравлението Путин припомня, че е започнало строителството на първи блок на атомната електроцентрала "Аккую", че е завършен морският участък от газопровода "Турски поток" и са набелязани нови перспективни насоки на двустранното сътрудничество. Президентът на Русия отбелязва, че съвместните усилия на Москва и Анкара имат важен принос в борбата с тероризма в Сирия, както и за напредъка в политическото уреждане в тази страна.

Путин изразява увереност, че ще бъде продължена работата за засилване на взаимоизгодните партньорски отношения във всички сфери за благото на двата народа и в интерес на укрепването на мира, сигурността и стабилността на Европа и Азия.

В поздравления до сирийския президент Башар Асад Путин обещава Русия "и занапред всячески да съдейства на правителството и народа на Сирия в борбата срещу силите на тероризма, в защитата на държавния суверенитет и териториалната цялост" на страната. Руският лидер пожелава на сирийците възможно най-скорошно завръщане към мирния, благополучен живот, допълва неговата пресслужба.

В поздравително писмо до папа Франциск Владимир Путин изразява надежда за по-нататъшно укрепване на отношенията между Русия и Ватикана с оглед защита на общочовешките ценности, на идеалите за справедливост и мир на планетата, също и за напредване на диалога между различните религиозни конфесии" (изповедания - б.р.).

Снимка: kremlin.ru

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"