Дянков на път да закрие БДЖ заради „социалистическо мислене“

Дянков на път да закрие БДЖ заради „социалистическо мислене“
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ръководството на БДЖ има краен срок до понеделник да ни представи допълнителни реформи и инициативи в дружеството, обяви в петък финансовият министър Симеон Дянков, който преди месец спря държавната субсидия за държавната компания, обричайки я на колапс.

„Ако това се случи и те бъдат одобрени, железниците ще получат августовската субсидия от около 14 милиона лева“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод тежката ситуация в „БДЖ – Пътнически превози“, цитиран от агенция „Фокус“.

Няма да се стигне до освобождаване на няколко хиляди души от железниците, заяви министърът на финансите.

Според Дянков тази прогноза била емоционална и нямало да се стигне до осъществяването й. Финансовият министър даде срок на ръководството на БДЖ до 6 август да представи допълнителни реформи в дружеството.

„Ще им я пуснем, поне частично, но няма начин да продължи това социалистическо мислене - в крайна сметка държавата всичко изплаща, дори ние да сме взели заема. Продължило е от времето на Виденов досега, сега аз ще го спра. Днес разговаряхме пак с министър Московски, той е наредил на директорите на БДЖ да представят списък от допълнителни мерки, така че да е явно, че те правят всичко възможно, за да плащат поне част от този заем“, заяви Симеон Дянков.

Според вицепремиера - и транспортният министър Ивайло Московски, и директорите на БДЖ си вършат добре работата, но има явен принцип - щом дружеството е взело заем, трябва да си го плаща.

„През 1995 година тогавашното БДЖ, което е било заедно с НКЖИ, е взело два заема от Световната банка по времето на друг виден социалист – Жан Виденов. Просто са опукали парите веднага и оттогава не се плащат лихвите. Преди няколко години Министерството на финансите плаща по първия заем, който е по-малък, и напоследък БДЖ започна да не плаща и по втория заем. Един вид очакват от държавния бюджет Министерството на финансите да плаща лихвите по втория заем, които за тази година са около 30 милиона лева. Съответно казахме - няма такова перо в държавния бюджет, вие трябва да си плащате, знаем, че ви е трудно положението“, заяви Симеон Дянков.

Той каза, че спряната субсидия за юли на железниците от около 14 млн. лева е много по-малка от парите, които дружеството дължи на бюджета - 24 милиона лева досега и още 6 милиона лева до края на годината.

#БДЖ #Йордан Недев #Министерство на транспорта #Министър на транспорта #Ивайло Московски #Симеон Дянков #Министър на финансите #БДЖ - Товарни превози #заеми #дългове #Световната банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »