Великобритания ще пуска нови фериботи към Европа в случай на Брекзит без договор

Великобритания ще пуска нови фериботи към Европа в случай на Брекзит без договор
Pixabay
A A+ A++ A

Великобритания ще похарчи 108 милиона паунда за осигуряване на допълнителни фериботи, така че да облекчи очакваното сериозно задръстване на Доувър, в случай че се стигне до Брекзит без сделка. Плановете предвиждат рационалното използване и на други пристанища в Ламанша.

През последните няколко месеца френски, холандски и британски компании получиха допълнителни договори за фериботи. Спешните планове предвиждат да се осигури транспортирането на повече от 4000 товарни камиони към и от други пристанища, като Плимут, Пул и Портсмут. Мярката обаче бе критикувана от лидера на либералдемократите Винс Кейбъл като „пълна лудост“. Той заяви, че правителството може да спре излизането без сделка по всяко време, но вместо това харчи милиони за раздаване на контракти в последната минута. „Фактът, че тези пари отиват основно в европейски компании, е най-малкото ироничен и прави Великобритания за посмешище на световната сцена“, изтъкна Кейбъл. 

От министерството на транспорта заявиха, че мярката е „малък, но важен елемент от планирането в случай на излизане от ЕС без сделка“. От министерството признават, че засилените гранични проверки в случай на Брекзит без сделка, могат да причинят сериозно забавяне на доставките на важни стоки, да създадат значителни проблеми за икономиката и транспортен хаос в графство Кент, където е основното пристанище Доувър. 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"