Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес да затвори границата с Мексико, ако конгресмените демократи не одобрят финансирането на граничната стена, предаде Франс прес, цитирана от "Монитор".

Спорът провокира частично спиране на работата на федералното правителство от 22 декември.

"Ще бъдем принудени да затворим изцяло южната граница, ако създаващите пречки демократи не ни дадат средства за завършването на стената", написа Тръмп в Туитър и призова конгресмените от Демократическата партия да "променят нелепите закони за имиграцията, превърнали се в бреме за страната ни".

Тръмп посочи, че затварянето на границата ще е изгодна операция, тъй като САЩ губят повече от 75 милиарда долара годишно от търговията си с Мексико при условията на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (без да се включват сумите от наркотрафика, които са в пъти повече).

Договорът за свободна търговия, страни по който са САЩ, Канада и Мексико, често бе обект на критики от Тръмп и в края на миналия месец бе подписано ново споразумение, което да го замести.

"Ще изградим стената или ще затворим южната граница", категоричен бе Тръмп в Туитър.

Американският президент вече заплаши и миналия месец да затвори границата с Мексико в рамките на борбата с незаконната имиграция.

Преговорите между демократите и републиканците се провалиха и вчера и правителството не поднови дейността си. Частичното спиране остави хилядите негови служители временно без работа, което положение ще продължи най-малко до следващата седмица.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"