Русия към Турция: Стойте далеч от Сирия

Русия към Турция: Стойте далеч от Сирия
A A+ A++ A

Русия е предупредила Турция да не пречи на Башар ал Асад да заеме зоните, напуснати от САЩ. Според информацията е поставено условие да не бъде предприемана никаква инвазия срещу населената с кюрди част на Сирия, пише dir.bg.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 19 декември решението си да започне изтегляне на американските сили от Сирия. Той обоснова решението с това, че победата над Ислямска държава в Сирия е постигната и че това е била единствената причина за присъствието на въоръжените сили на САЩ. Според американски официални представители изтеглянето на силите от над 2000 души ще отнеме от 60 до 100 дни. Говорителят на американското министерство на отбраната Дана Уайт подчерта, че операцията срещу Ислямска държава не е завършила и че САЩ "ще продължат да работят със своите партньори и съюзници за разгрома на Ислямска държава".

От своя страна Министерството на външните работи на Кремъл заяви, че очаква територията да бъде предадена на силите на Асад, след като американският президент Доналд Тръмп обяви изтегляне от страната миналата седмица - ход, който изненада съюзниците и предизвика оставката на двама от най-добрите му помощници.

Турция заяви, че работи с Вашингтон за координиране на изтеглянето на американските сили, но междувременно не се е отказала да "прочисти" Северна Сирия от кюрдските военни формирования, които до скоро се ползваха с подкрепата на САЩ.

Днес се появиха снимки, показващи, че турските военни превозни средства и военни превозвачи се изпращат до границата със Сирия.

Силите на Башар ал Асад, както и руските помощници, също са започнали да се разполагат на фронтовете около град Манбидж.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"