НЗОК и БЛС подписаха анекса към Националния рамков договор

НЗОК и БЛС подписаха анекса към Националния рамков договор
A A+ A++ A

В Министерството на здравеопазването беше подписан анекс към Националния рамков договор за 2018 г. Той беше подписан от НЗОК, БЛС, а министър Кирил Ананиев стана негов гарант. В него са заложени допълнителни 500 млн. лв за медицински дейности през 2019 г. Новият анекс ще влезе в сила от 1 януари.

Министър Кирил Ананиев припомни, че в документа е заложено подобряване на контрола, а през 2019 г. предстои разработване и на нови нормативни актове. Той изрази удовлетворение, че новата година ще започне без дефицит в бюджета на НЗОК.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчетерапия, които са били до момента. В края на първото тримесечие ще се направят анализи и ако се установят проблеми, ще бъдат нанесени корекции, каза зам.-здравният министър Жени Начева. 

Тя добави още, че догодина се очаква да заработи електронната система и дотогава няма да се вади от основния пакет издаването на бележки за децата, които посещават училище и детска градина. Само свидетелството за брак отпада от пакета на общопрактикуващите лекари и то ще се заплаща, уточни Начева.

В болниците ще се наблюдава броят на леглата, за да не се допуска повече от един пациент да се отчита като хоспитализиран на едно и също легло. Ще се осъществява и видеоконтрол.

Болниците са длъжни да поддържат 10% повече легла за спешни състояния, напомни Начева. По думите й няма основание да се формират листи на чакащите.

Тази година има преизпълнение с близо 70 млн. лв. на приходите в бюджета и заедно с парите от резерва НЗОК приключва 2018 г. без дефицит.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"