Ледниците на Гренландия могат да се възстановят за десетилетие

Ледниците на Гренландия могат да се възстановят за десетилетие
A A+ A++ A

Ледниците на Гренландия могат да възстановят дебелината на ледения си слой в близкото десетилетие, защото наслагването на покривката е цикличен период.

Това твърдят учени от университета в Копенхаген в свое изследване, публикувано в списание „Сайънс“, цитирано от bTV.

В края на юли Националната агенция за космически изследвания на САЩ (НАСА) разпространи спътникови данни, според които топенето на ледената покривка в Гренландия засяга 97% от гренландските ледници, докато за последните 30 години този процес не е надхвърлял 50% от ледената повърхност на острова.

В момента ледниците покриват 80% от общата територия на Гренландия и съдържат около една пета от световните запаси на лед.

Според американските учени, ако този процес на топене продължи, той ще доведе до увеличаване на нивото на Световния океан с 6.4 метра.

Изследването, проведено от Университета в Копенхаген, доказва, че да се говори за пълно изчезване на гренландските ледове, е рано, защото процесът на формиране на ледниковата покривка е цикличен.

Според метеорологическите изследвания от тази година рязкото топене на ледовете съвпада с необичайно силен фронт от топъл въздух, който се е формирал над острова от края на май и се е разсеял напълно около 16 юни.

Анализирайки данните от наблюденията на Гренландия за последните 30 години, учените достигнали до заключението, че съществуват цикли на активно топене на ледовете, които са с продължителност около осем години, след което самият процес се стабилизира, а ледът се възстановява.

За целия 30-годишен период на наблюдение учените са проследили два подобни цикъла, а ретроспективни модели доказват, че тези процеси са се повтаряли и преди.

#Гренландия #ледници #Копенхаген #НАСА #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"