До 281 нараснаха жертвите на цунамито в Индонезия

До 281 нараснаха жертвите на цунамито в Индонезия
Twitter
A A+ A++ A

На 23 декември цунами удари Индонезия, в Зондския пролив, разделящ остров Ява и Суматра. По последни данни жертвите са 281, а над 1 000 са ранените,. Те бяха публикувани от официалния представител на Националната агенция за предотвратяване на бедствия, Сутопо Нугрохо, предаде БГНЕС.

"Броят на жертвите и щетите ще продължи да се увеличава", каза говорителят на агенцията. Над 4 400 местни жители бяха принудени да напуснат домовете си заради стихията. 520 къщи са почти напълно унищожени. „Вълната е ударила плажовете в Южна Суматра и западният край на Ява около 21:30 часа местно време в събота“, заяви в изявление официалният говорител.

Спасителните работи на островите Ява и Суматра продължават като хиляди хора са настанени във временни подслони. Властите смятат, че цунамито може да е предизвикано от абнормален прилив, дължащ се на новолуние и подводно свличане, последвало изригването на Анак Кракатау, малък остров в Зондския пролив между Ява и Суматра. Анак Кракатау е малък вулканичен остров, който се образува в океана половин век след смъртоносното изригване на Кракатау през 1883 година.

Според геоложката агенция на Индонезия, Кракатау е показвал признаци на повишена активност в продължение на дни, изхвърляйки хиляди метра пепел във въздуха. Индонезия, една от най-уязвимите от бедствия страна на земята, лежи в т. н. Тихоокеански огнен пръстен, където се сблъскват тектонските плочи и произтичат голяма част от световните вулканични изригвания и земетресения.



 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"