През изминалата седмица са регистрирани 4 982 случая на остри заразни заболявания

През изминалата седмица са регистрирани 4 982 случая на остри заразни заболявания
Pixabay
A A+ A++ A

През изминалата, 50-та седмица, са регистрирани 4 982 случая на остри заразни заболявания срещу 4 450 случая за предходната 49-та седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната през 50-та седмица достигна 130.63 на 10 000 души, срещу 116.68  на 10 000 души за 49-та седмица.

Областите с регистрирана по-висока от средната за страната заболяемост са: Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин. С настъпването на Коледно-новогодишните празници и Коледната ваканция на учениците и свързаното с тях струпване на много хора на закрити пространства се създава допълнителна възможност за  разпространението на грипната инфекция. Най-вероятно в края на месец януари и началото на месец февруари следващата година в някои от областите ще бъдат достигнати епидемични стойности.

Съгласно данните от изследваните проби в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“, НЦЗПБ в момента в страната циркулират паралелно два щама на грипния вирус: A(H1N1)pdm09  и A(H3N2).

През 2018 г., в изпълнение на ангажиментите по осигуряване на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации за българските граждани и в съответствие с изискванията на Наредба № 15 за имунизациите, Министерство на здравеопазването сключи договори за всички видове биопродукти за двугодишен период на обща стойност 60 млн. лв. Това гарантира по-голяма предвидимост и стабилност на доставките. Към момента са доставени всички заявени количества по договорите, което създава обезпеченост и сигурност при изпълнение на Националния имунизационен календар. Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или директно на общопрактикуващите лекари за обхващане на подлежащите лица.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »