Плевен успя да изсели ромите от „Блока на ужасите”

Плевен успя да изсели ромите от „Блока на ужасите”
Засега бъдещето на 16-етажния блок е неясно, тъй като за ремонта му са нужни около два милиона лева, с които общината не разполага. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сагата с печално известния блок „Тотлебен 33“ в Плевен е на път да приключи.

Общината успя да изведе всички наематели и в момента сградата се почиства основно, предаде bTV.

Тя буквално е обезкостена от ромите, настанени там преди години. Засега бъдещето на 16-етажния блок е неясно, тъй като за ремонта му са нужни около два милиона лева, с които общината не разполага.

През 2006 г. в известния като „Блока на ужасите“ са настанени ромски семейства и оттогава те методично рушат сградата.

Няма прозорци и дограми, изтръгнато е всичкото желязно, включително и парапетите на стълбището. Няма електрическа и ВиК инсталация.

Съседите от години пишат жалби срещу наемателите с надежда общината да вземе мерки.

„Тук беше ужас. В нашия блок бяхме вдигнали ръце, направихме си вратите да се заключват сериозно, сложихме решетки на стъклата, че ги потрошиха...“, посочва Петър Найденов, съсед.

Заради всичко това Община Плевен още през март започна поетапно изселване на ромите от блока. Освен че рушат сградата, наемателите трупат и големи сметки за ток и вода.

„Там имаше наематели, които от години не бяха плащали задължения, и задълженията само за вода на блока бяха достигнали 77 000 лева“, казва проф. д-р Димитър Стойков, кмет на Община Плевен.

От всичките 41 наематели, изрядни са само 16. На тях кметството е осигурило общински жилища. Част от ромите обаче не са доволни от новите си домове.

Никой не знае къде са намерили подслон останалите неизрядни семейства. Сега блокът усилено се чисти от купищата боклуци.

Почистването на блока няма да струва на общината почти нищо, уверяват от ръководството. За да се ремонтира сградата обаче, са нужни много пари.

„По груби изчисления на експерти от общината са необходими около два милиона лева за възстановяването на този блок. Вътре има 127 апартамента, които до голяма степен биха решили жилищните нужди на общината“, допълва градоначалникът.

Въпреки окаяния вид на блока конструкцията е здрава и няма опасност от срутване, категорични са експертите.

Кметът ще търси средства за възстановяването на „Тотлебен 33“ от държавата или от европейски проекти.

Ако пари все пак не се намерят, сградата ще бъде продадена. Дотогава в блока ще има постоянна охрана, за да не се доразграби и малкото, останало от него.

#Тотлебен 33 #Плевен #роми #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »