Българският бизнес очаква несигурна година без подобрения в публичните разходи

Българският бизнес очаква несигурна година без подобрения в публичните разходи
A A+ A++ A

Българската стопанска камара ще представи годишната си анкета „2018 през погледа на бизнеса“. Камен Колев, заместник-председател на БСК, коментира пред БНР, че в тазгодишното проучване сред фирмите членки доминира усещането за липса на промяна в състоянието или за слаб растеж:


„Всяка трета компания отчита ръст в обемите на производство и на продажбите, но също така се увеличава задлъжнялостта, просрочията в събирането на вземанията. Основен проблем при всички изследвани фирми е недостигът на персонал и преди всичко – тесни специалисти“.

За 2019 година цари умерен оптимизъм. 40% от компаниите предвиждат да увеличат заплатите. Повишаването на минималната работна заплата трябва да измести нагоре и всички останали възнаграждения, а в също време продуктивността или производителността на труда също се покачва, но два пъти по-бавно. Голяма част от работодателите изявяват намерение да инвестират в нови технологии през следващата година.

Недостигът на персонал се забелязва и в преработващата промишленост, и в услугите. 

„Човешкият капитал се сви. Има сериозен проблем в намирането на служители. Заплатите растат, но не в резултат на по-висока производителност, на продуктивност, а преди всичко в резултат на дефицита, на отсъствието на работна ръка“, каза в предаването „Преди всички" Камен Колев. 

Икономиката се забавя, износът и инвестициите също, категоричен е Колев.

„Добре са тези фирми, които успяват да реализират износ в областта на добиващата промишленост, металургията. Много добре стоят по отношение на износа машиностроенето, електротехническата промишленост. Расте този дял от износа, който е по високотехнологичен, с по-висока добавена стойност“.

Дефицит на работна ръка изпитват не само българските работодатели. Такъв има в Румъния и в Полша. В Германия имат нужда от около 6 000 000 души допълнителна работна ръка. Парадоксално е, че при нас условията за внос на работна ръка са най-трудни, допълни Колев, според когото режимът трябва да се либерализира.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"