Съливан предложи на България закупуването на американско въоръжение

Съливан предложи на България закупуването на американско въоръжение
A A+ A++ A

Джон Съливан - първи заместник-държавен секретар на САЩ, предложи на вицепремиера и инистър на външните работи Екатерина Захариева американско въоръжение, функционално съвместимо с аналогични системи на НАТО, за да модернизира европейската държава военните си сили. Това съобщава пресслужбата на Държавния департамент, пише ТАСС.

"Съливан предложи функционално съвместимо с другите страни на НАТО американско въоръжение, тъй като България се стреми да модерницира военните си сили", се отбелязва в документа.

Първият заместник-държавен секретар подчертава също "важността на бъдещето развитие на търговските връзки между САЩ и България, на съдействие за стабилност и икономическо развитие на Западните Балкани и все по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО".

Съливан подчерта също важността от повишаване на енергийната безопасност на България. Както отбелязва пресслужбата на българоското правителство, министър.председателят Бойко Борисов и Съливан са обсъдили в събота въпроси, свързани с енергийната безопасност на страната. Аналогични теми са били обсъдени и от президента Румен Радев и отвъдеокенския му гост по време на срещата им. Държавният глава на България подчерта по време на разговорите веобходимостта от преки доставки на енергийни ресурси до страната, които ще повишат безопасността, ще понижат цените и ще отговарят на националните интереси.

Съливан бе в България на двудневно работно посещение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"