Президентът Радев се среща с краля на Йордания

Президентът Радев се среща с краля на Йордания
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев днес ще се срещне с краля на Йордания Абдула II. Заедно със съпругата си държавният глава ще бъде приет в кралския дворец в Аман. Фокус на разговорите се очаква да бъдат задълбочаване на двустранните отношения, стимулиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, както и партньорството в сферата на отбраната и сигурността.

Още вчера държавният глава обаче изтъкна и възможността за развитие и в сферата на образованието, след като посети уникалния научен център, създаден под егидата на ЮНЕСКО – SESAME.

С държавния глава е и бизнес делегация с представители на над 30 компании, което предполага усилени разговори в икономическа насока.

Късно снощи Румен Радев се срещна с членове на българската общност в Йордания, както и с йорданци, завършили в български висши училища.

"За мен вие, нашите сънародници, и приятелите на България - йорданци, завършили в български висши учебни заведение, сте мостът между нашите две държави. В днешния динамичен глобален свят, в който свързаността се измерва с контактите между хората, именно вие сте тази жива връзка", обяви Радев.

"Нашите две държави никога не са били в по-добри отношения от сега. Затова има много причини, една от тях обаче е вашата работа тук, като българи, и като възпитаници на българската образователна система и на България, да правите така, че да градите доверието между нашите държави и народи. За България Йордания е държава, която полага всички усилия в този много сложен регион, регион на кризи, да гради сигурност, мир и стабилност. Това се вижда от всички, вижда се от България, от ЕС, затова правим всичко възможно да продължаваме и да правим по-динамичен диалога на най-високо ниво, защото от него зависи как ще се развиват и отношенията ни във всички останали сфери от взаимен интерес, посочи президентът пред събралите се.

Искаме да развиваме сътрудничеството във всички сфери. Имаме голям голям потенциал, за съжаление специално в областта на икономическото сътрудничество не сме го разгърнали така, както можем да го направим, посочи Радев и изтъкна, че точно затова е придружаван от представители на толкова много български компании, основно от отбранителната индустрия и от сферата на високите технологии.

В срещата с президента Румен Радев и външния министър Екатерина Захариева, която също е част от делегацията, нашите сънародници поискаха да могат да учат български език в посолството. В отговор държавният глава обясни, че инициативата трябва да бъде от тях, но призова посланикът да започне разяснителна кампания за откриване на неделно училище.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"