Влакът от Скопие за София ще тръгне през 2027 г.

Влакът от Скопие за София ще тръгне през 2027 г.
A A+ A++ A

Влакът от Скопие за София ще тръгне през 2027 г. Планира се железопътната линия от Скопие до българската граница да бъде построено до 2025 г.

За цялостното свързване на железните пътища на двете съседни страни ще са необходими още две години, когато се очаква да бъде изградена линията от София до българо-македонската граница, съобщи "Дневник" с позоваване на македонската телевизия "Алсат М".

Министерството на финансите в Скопие подписа днес договора за грант от 68.6 млн. евро, отпуснат чрез Инвестиционната програма за Западните Балкани. Тя беше договорена през миналото лято на срещата на високо равнище в Триест. С тези средства се финансира втората фаза от изграждането на жп линията от Беляковце до Крива паланка, която е част от коридор номер 8. Отсечката е дълга 34 км и струва общо 145 милиона евро. За нея беше обявен търг и се очаква изграждането да започне догодина.

"През тези няколко години, тъй като това е стратегически проект за коридор номер 8, ние от наша страна ще бъдем максимално посветени, надявам се да няма проблем и от страна на България", коментира министърът на транспорта и съобщенията Горан Сугарески.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »