Лекарският съюз ще подпише анекс към Националния рамков договор, но постави условие

Лекарският съюз ще подпише анекс към Националния рамков договор, но постави условие
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз (БЛС) даде мандат на свои представители за подписване на анекс за следващата година към сега действащия Национален рамков договор с условието към 30 септември неусвоените средства да бъдат насочени към болниците за изплащане на надлимитна дейност за минали години. Това приеха делегатите на 69-ия Извънреден събор на съсловната организация, като от 329 имащи право на глас 230 гласуваха "за", 13 - "против" и 19 - "въздържал се". Анексът ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.
 
В документа се предвижда завишаване на регулативните стандарти - направления в извънболничната помощ над 10%, увеличаване на бюджетите на болниците, завишаване на цени на някои клинични пътеки, поставяне на камери за наблюдение на входа и на изхода на залите, в които се извършват ангиографии с цел завишаване на контрола и др. В анекса се предвижда, административните услуги, които извършват лекарите - издаване на медицински свидетелства, бележки за имунизации и др, да се заплащат. Цената им ще се определя от лекаря.
 
Предстои още текстове в анекса да бъдат доуточнени, подчерта председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Предвиденото намаляване на цените на лъчелечението е решение на Надзорния съвет на НЗОК, като това е част от компромисите, които ние направихме, допълни д-р Маджаров. Те твърдят, че това лечение е прекалено скъпоплатено, но в сряда имаме среща с тях и се надявам, че ще изясним проблема, каза още той.
 
По думите му това няма да се отрази негативно на пациентите. Ако ни докажат че има злоупотреби в тази област, ще трябва да се коригират цените, но ако не ни докажат, ще трябва да се върнат цените, които са били досега, допълни Маджаров.
 
Предстоят разговори и с лекарите по дентална медицина, свързани с издаването на болничен лист за пациент за дентална услуга. В момента болничният лист се издава от личния лекар, а би трябвало да се издаде от лекар по дентална медицина, смята Маджаров. Личните лекари ще отказват да издават болничен лист за дентални дейности, категоричен беше Маджаров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"