НАТО ще преразгледа ангажиментите си в Косово

НАТО ще преразгледа ангажиментите си в Косово
A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази разочарование от днешното решение на Косово да продължи трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия и каза, че Алиансът ще преразгледа равнището на сътрудничеството си с косовските сили, съобщава ДПА.

"Съжалявам, че това решение беше взето въпреки опасенията, които бяха изразени от НАТО", каза Столтенберг. "НАТО подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в рамките на настоящата им задача. С промяната на задачата, Северноатлантическият съвет сега ще трябва да преразгледа равнището на ангажираност на НАТО с Косовските сили за сигурност", добави генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че НАТО "остава ангажирана чрез (миротворческите сили под негово ръководство) КейФОР за осигуряването на сигурна и безопасна среда в Косово". Парламентът на Косово одобри днес създаването на армия от 5000 души. Това стана седмица, след като сръбският премиер намекна, че такава стъпка може да провокира военна интервенция от страна на Белград.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"