Около 20% са хората с контактен дерматит у нас

Около 20% са хората с контактен дерматит у нас
A A+ A++ A

Честотата на контактния дерматит е около 20%, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Златко Димитров от Българското дружество по алергология. Той цитира проучване, при което от 20 деца с контактен дерматит, 18 са го получили от подправка от салата.
Д-р Димитров коментира и последствията за здравето от използвани вредни химикали в дрехи и играчки:

„Ако не е спазен технологичният процес, концентрацията на определени вещества е значително по-висока, то рискът за кожата и дихателните пътища е значително по-голям. Не всички реакции, които се наблюдават, са от алергичен тип“.

Д-р Димитров посочи кои са основните симптоми, за които да следим: „Първото е неприятно усещане като парене или болка на кожата, съпроводени често със зачервяване. Тук имаме токсичен директен ефект върху кожата. При алергичния дерматит има по-сложен имунен процес, при който организма изработва определени химически субстанции, взаимодейства с клетките, срещу даден алерген. Там често освен зачервяването, има и сърбеж“.

Д-р Димитров подчерта, че мръсният въздух допълнително влошава състоянието на лигавицата на дихателните пътища.

Има метод за излекуване от алергично заболяване, отбеляза д-р Димитров и посочи, че методът е като ваксина, само че за алергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"