„Витошка" номер едно в света по спад на наемите

„Витошка" номер едно в света по спад на наемите
Снимка: snimka.bg
A A+ A++ A

Софийският бул."Витоша" е световен първенец по спад на наемите на магазините с близо 40% за година, според годишният доклад за търговските площи за 2012 г. на една от големите консултантски компании "Колиърс" (Colliers International).

В същото време въпреки кризата търговските локации от топ 10 отбелязват екстремен ръст, някои от които от над 30%.

Проучването обхваща 129 търговски улици в света.Строителството на метрото извади единствената българска улица в класацията на "Колиърс" извън топ 50 на първокласните търговски локации по света. За последната година наемите на магазините по "Витоша" са паднали с 38.5%, което е най-голямото понижение всветовен мащаб.

Към юни средния наем на бул."Витоша" е 40 евро/кв.м, е посочено в доклада. През 2008 г. средната наемна цена на булеварда беше 120 евро/кв.м, като от тогава тенденцията е надолу. Освен кризата, другият основен фактор за празните магазини по "Витоша" е строителството на метрото, което направи булеварда труднодостъпен.

4500 квадратни метра са празните магазини по централните търговски улици на София, като 80% от тях са разположени по протежение на бул. "Витоша", съобщи преди дни местният офис на "Колиърс". От там прогнозираха, че след пускането на втория лъч на метрото, което се очаква да стане в края на август, и ремонта на булеварда, обещан от Столичната община, низходящият тренд ще се обърне.

През 2005 г. бул."Витоша" беше 22-та най-скъпа улица в света, но в класацията на друга голяма консултантска компания "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield). От тогава обаче тя върви надолу и в тази класация, като нейните данни за 2012 г. все още не са излезли.

Най-новите данни на "Колиърс" поставят София редом до търговските улици на Минск, Братислава и Тирана. Засега наемите по "Витоша" продължават да са по-високи от тези в балтийските столици Рига, Талин и Вилнюс, където се движат средно от 27 до 32 евро/кв.м месечно.

Обратно на София, наемните нива на най-предпочитаните търговски дестинации в световен мащаб продължават да отчитат нарастване с всяка изминала година, въпреки икономическата несигурност, отбелязва "Колиърс".

От 129 първокласни локации, 51 отчитат повишение на средния наем, в 49 той е без промяна, а в 24 пада. За пет места няма сравними данни.

Търговците продължават да предпочитат Пето Авеню в Ню Йорк, две търговски улици в Хонгконг, лондонската "Бонд" и парижката "Шан-з-Елизе", които за поредна година оформят първата петица за най-скъпи наеми.

Пето авеню остава най-скъпата улица в света, като наемите на магазините са достигнали 2633 долара на квадратен фут месечно, което е ръст от 22.5% през последната година. За сравнение през 2009 г. наемите на Пето авеню са били 1400 долара за квадратен фут.

Най-големият ръст на годишна база от близо 40% е отчетен на "Медисън Авеню" в Ню Йорк, където търговците плащат средно по 989 долара за квадратен фут месечно.

В Европа най-скъпа е лондонската "Бонд" - 1601 долара за квадратен фут месечно, което е ръст от над 11% за година.

Без промяна са наемите по парижката "Шан-з-Елизе", където търговците плащат по 1239 долара за квадратен фут месечно.

"Търговците, които навлизат на нови пазари – развити и развиващи се – все повече се стремят да намалят риска, избирайки една или няколко от тези първокласни локации, което води до засилване на конкуренцията и повишаване на наемните цени", посочват от "Колиърс".

От компанията прогнозират, че наемите ще се запазят през следващата година заради продължаващия спад на потреблението.

"На глобално ниво държавите, които влязоха първи в рецесията през 2007–2008 г., са по-добре позиционирани от икономическа гледна точка – Австралия, Канада, някои части на Източна Европа – те отчитат по-висок процент ръст или задържане на наеми в сравнение с тези, които по-бавно излизат от рецесията", коментира Ан Натуневич, ръководител на проучванията за търговските площи в "Корлиърс" и основен автор на доклада. Според нея, въпреки че тези пазари представляват едни от най-атрактивните дестинации за експанзия и инвестиции, те също могат да бъдат податливи на намаляващата консумация и навлизането на електронната търговия.

#бул. "Витоша" #търговски улици #наеми #имоти #Colliers International

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »