Кофи Анан се оттегли от Сирия

Кофи Анан се оттегли от Сирия
ООН и Арабската лига определиха Анан, който е носител на Нобелова награда за мир и бивш генерален секретар на ООН, за свой пратеник за конфликта в Сирия на 23 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кофи Анан се оттегли като пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия, след като се бореше да убеди президента Башар Асад да приеме мирен план, съобщи ООН.

Генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун съобщи „с дълбоко съжаление", че Анан е връчил оставката си, в момент когато гражданската война в Сирия излиза все повече извън контрол, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

ООН и Арабската лига определиха Анан, който е носител на Нобелова награда за мир и бивш генерален секретар на ООН, за свой пратеник за конфликта в Сирия на 23 февруари. Асад се съгласи с мирния план от шест точки на Анан, но така и не го изпълни.

„Искам да изразя най-дълбоката си благодарност на г-н Анан за решителните и смели усилия, които той положи като Съвместен специален пратеник за Сирия", съобщи Бан в комюнике.

„Кофи Анан заслужава дълбоко възхищение за безкористния начин, по който използва чудесните си умения и престиж в най-трудните и потенциално неблагодарни задачи", допълни Бан.

В комюникето се допълва, че Анан е заявил, че няма да поднови мандата си след изтичането му на 31 август.

Бан Ки Мун съобщи, че води разговори с Арабската лига за номинирането на негов наследник.

#Кофи Анан #Бан Ки Мун #Арабската лига #ООН #Сирия #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници