Търговски вериги замразяват цените на основни храни за 3 месеца

Търговски вериги замразяват цените на основни храни за 3 месеца
Министърът на земеделието съобщи за споразумението с търговските вериги да замразят цените на някои продукти на пресконференция в четвъртък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две търговски вериги няма да вдигат три месеца цените на десет хранителни продукта от български производители, съобщи пред журналисти в Министерския съвет земеделският министър Мирослав Найденов.

„Двете вериги са „Кауфланд“ и „Метро“. Преговаря се и с други вериги и положителен отговор може се чака до края на деня от още поне две. Благодаря им за това решение и тази социално отговорна позиция“, каза министърът, цитиран от БТА и „Фокус“.

Десетте стоки са: хляб – „Добруджа“ и бял, кисело и прясно краве мляко, краве сирене и масло, кашкавал „Витоша“, пилешко и свинско месо (трупно), яйца в разфасовка от десет броя размер „М“ и кренвирши.

Пазарът е изключително нервен и динамичен и след три месеца цените няма да се повишат, а ще паднат, каза още Найденов, който дори предложи да се обзаложи с журналистите, че цените няма да скочат.

„Ние, министрите, може да си позволим по-високите цени, но нашите родители, които са пенсионери, хората без работа, не могат“, категоричен беше той.

В сряда стана ясно, че ДАНС и НАП ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти.

Найденов коментира, че производството на основни храни е обект на националната сигурност.

Междувременно Българска стопанска камара (БСК) оцени намеренията на държавните институции за проследяване на „изкривяванията“ в ценообразуването на основни хранителни продукти като непазарно и неефективно.

Според бизнеса се харчат парите на данъкоплатеца за несвойствени задачи на администрацията и се създават възможности за натиск и рекет върху предприемачите.

Досега нито една мярка на държавата, целяща ограничаване или понижаване цените на един или друг продукт или услуга (например при горивата), не е имала успех, припомня БСК.

Българската стопанска камара предлага да се обмисли въвеждането на квоти за внос на основни храни с цел стимулиране на родното производство.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #Министерски съвет #Кауфланд #метро #Добруджа #Витоша #ДАНС #НАП #Българска стопанска камара #БСК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"