15% от магазините продават опасни фойеверки и коледни играчки

15% от магазините продават опасни фойеверки и коледни играчки
Pixabay
A A+ A++ A

Опасни пиротехнически изделия, светещи гирлянди и играчки се продават в 15% от проверените търговски обекти във Варненска, Шуменска и Добричка област. Това са установили инспекторите от „Надзор на пазара" към Държавната агенцията за метрологичен и технически надзор, предаде БНТ.

Най-честите нарушения са липса на инструкции за безопасност, упътване за употреба на български език и данни за производител и вносител. Санкциите за търговците варират от 250 до 1000 лева. Акцията е част от кампанията „Безопасна Коледа".

Пазаруването на фойерверки и светещи гирлянди вече е в разгара си. Специалистите съветват да сме внимателни в избора си, защото на пазара се предлага и стока-менте. Търговците са длъжни да информират купувачите как да изпорлзват безопасно пиротехниката и светещата украса.

Сред най-опасните продукти на пазара са фойерверките. Според търговците, хората трябва да обръщат по-голямо внимание на инструкциите за употреба, написани върху опаковката.

Експертите съветват родителите да внимават при купуването на играчки с батерии. Когато купуват светещи гирлянди, потребителите трябва да внимават за разстоянието от щепсела до първата лампичка, а то не трябва да е по-малко от 150 сантиметра.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »