Без дебати: Парламентът пусна споразумението с Канада

Без дебати: Парламентът пусна споразумението с Канада
A A+ A++ A

Парламентът пусна търговското споразумение между ЕС и Канада.

Ратификацията мина без дебати, въпреки че още през миналата година червената шефка Корнелия Нинова обяви споразумението за вредно за икономиката и суверенитета на България.

А всъщност от 21 септември 2017 г , влезе в сила временното прилагане на търговското споразумение между ЕС и Канада. Документът беше одобрен от държавите-членки на ЕС и от Европейския парламент.

Той ще влезе в сила изцяло и окончателно едва когато приключи ратифицирането му от всички държави в общността.

По силата на споразумението се премахват е (тарифните линии), с които ЕС търгува с Канада. Създадени са и нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни, като в същото време изцяло ще бъдат защитени чувствителните за ЕС сектори.

ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти, посочват от ЕК. Става дума за сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти. ВИТС също така ще защити 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.

Споразумението укрепва всеобхватния, дългосрочен и стратегически характер на партньорството между ЕС и Канада, обясняват и от правителството, което е вносител на ратификацията.

Целта на споразумението от една страна е да разшири политическите връзки между ЕС и Канада, особено в областта на външната политика и сигурността, а от друга - да съдейства за развитие на сътрудничеството в области извън търговските и икономически отношения. Споразумението за стратегическо партньорство е подписано на 30 октомври 2016 г.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"