187550 статии       |       381 интервюта       |       1521 снимки       |       38128 абоната       |      
USD 1.77544| EUR 1.95583| GBP 2.17973|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

Размер на шрифта:   

Без дебати: Парламентът пусна споразумението с Канада

6 декември 2018, четвъртък / 13:55; Коментари: 0
Send to Kindle
Без дебати: Парламентът пусна споразумението с Канада

Парламентът пусна търговското споразумение между ЕС и Канада.

Ратификацията мина без дебати, въпреки че още през миналата година червената шефка Корнелия Нинова обяви споразумението за вредно за икономиката и суверенитета на България.

А всъщност от 21 септември 2017 г , влезе в сила временното прилагане на търговското споразумение между ЕС и Канада. Документът беше одобрен от държавите-членки на ЕС и от Европейския парламент.

Той ще влезе в сила изцяло и окончателно едва когато приключи ратифицирането му от всички държави в общността.

По силата на споразумението се премахват е (тарифните линии), с които ЕС търгува с Канада. Създадени са и нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни, като в същото време изцяло ще бъдат защитени чувствителните за ЕС сектори.

ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти, посочват от ЕК. Става дума за сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти. ВИТС също така ще защити 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.

Споразумението укрепва всеобхватния, дългосрочен и стратегически характер на партньорството между ЕС и Канада, обясняват и от правителството, което е вносител на ратификацията.

Целта на споразумението от една страна е да разшири политическите връзки между ЕС и Канада, особено в областта на външната политика и сигурността, а от друга - да съдейства за развитие на сътрудничеството в области извън търговските и икономически отношения. Споразумението за стратегическо партньорство е подписано на 30 октомври 2016 г.


ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО