ЕС приветства санкциите на Арабската лига срещу Сирия

ЕС приветства санкциите на Арабската лига срещу Сирия
При безпрецедентните протести срещу режима на Башар ал-Асад, които разтърсват Сирия от средата на март, са загинали 3500 души. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз приветства налагането на одобрените в неделя от Арабската лига санкции срещу Сирия.

Това съобщи в понеделник говорителят на управлението по външните работи и сигурността в ЕС Мая Косянчич, цитирана от „Ройтерс“.

„Санкциите на Арабската лига, както и ограничителните мерки на ЕС, са ответна реакция на терора на настоящия режим в арабската република, а също така на нежеланието на неговите представители да променят политическия курс“, допълни Косянчич.

Санкциите на Арабската лига предвиждат прекратяването на редица финансови отношения между членовете на организацията и сирийското правителство, включително и операциите със сирийската централна банка.

Освен това ограничителните мерки включват забрана за пътуване в страните – членки на Лигата, за редица сирийски официални лица.

Очаква се приетият пакет от мерки да засегне сериозно сирийската икономика. По-рано бе съобщено, че санкциите, наложени срещу Дамаск, се подкрепят и от Турция, която формално не влиза в Арабската лига.

Представителите на правителствата в ЕС от своя страна имат намерение на 1 декември да одобрят нов пакет от санкции срещу действащите власти в Сирия.

#Сирия #Арабската лига #Европейският съюз #ЕС #санкции #Турция #Дамаск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"