10 филтъра почистват димните газове от печки на твърдо гориво в „Красна поляна“

10 филтъра почистват димните газове от печки на твърдо гориво в „Красна поляна“
Гео Калев/Столична община
A A+ A++ A

Данните на ИА „Околна среда“ от началото на април до средата на октомври показват, че в София не е имало нито един ден с превишение на нормите на фини прахови частици.

"Монтирани са 10 филтъра, които почистват димните газове от печки на твърдо гориво в район „Красна поляна“. Измерванията показват, че с филтъра замърсяването намалява с между 75 и 80%. Те работят на принципа на електростатиката и имат много ниска консумация на енергия – 30 вата. За цял отоплителен сезон натоварват сметката за ток на едно домакинство с до 20 лв. Пилотният проект реализираме със „Системи за чист въздух“, които даряват филтрите." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място на един от обектите, в които е монтиран филтър.

В зимните месеци най-сериозният проблем за качеството на въздуха създава отоплението на твърдо гориво – нискокачествени въглища, сурови дърва, както и нереграментираното изгаряне на отпадъци.

"Проучване на отоплението в София показа, че 55 хил. домакинства използват дърва и въглища. Столична община създава готовност да кандидатства за подмяна на старите печки с нови екологични варианти – газ, парно, пелети, ток – по Оперативна програма „Околна среда“ и Програмата „Лайф“. Целта е за 3 г. да бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на 30% от домакинствата, което ще даде директен положителен ефект върху въздуха – каза кметът Фандъкова. – Разговарях с министър Бисер Петков и работим заедно за това в социалните помощи за отопление да се подкрепя алтернативното гориво. Без подкрепа и без специален стимул за домакинствата да подменят отоплителните си инсталации, няма да постигнем добър резултат."

По думите на Фандъкова официалните данни на Изпълнителна агенция „Околна среда“ от началото на април до средата на октомври показват, че в София не е имало нито един ден с превишение на нормите на фини прахови частици.

Столичната община е и инициатор за въвеждане на стандарти за дървата и въглища с по-ниско съдържание на пепел, сяра и влажност. "За нерегламентираното изгаряне на отпадъци извършваме постоянни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизите, както и в райони, в които имаме сигнали за горене на гуми и кабели от граждани. За да улесним и насърчим правилното изхвърляне на отпадъци, които се ползват за изгаряне – гуми и стари дрехи – организирахме специални пунктове за предаването им" – посочи също кметът Фандъкова.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »