Документален спектакъл отдава почит на знаменити български артисти в Театър "Азарян"

Документален спектакъл отдава почит на знаменити български артисти в Театър "Азарян"
Столична община
A A+ A++ A

Документалния спектакъл „Апарт” ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян на 29 ноември в рамките на Международния театрален фестивал – лаборатория NEDRAma-international, който се провежда от 25 до 30 ноември 2018 г.

„Апарт” е дебютен режисьорски опит на Илко Ганев.

Проектът „Апарт” е съфинансиран по Програма „Култура” на Столична община през 2018 г.

Представлението борави със средствата на пърформанса и въздейства като артинсталация, разкривайки възможностите на ново камерно сценично пространство в Театър "Азарян". Там нашата публика, разположена в ограничен брой места, ще съпреживее уникален експеримент, съчетаващ в себе си интерактивно поднесени документални текстове, съчинения, разкази и интервюта за живота на едни от най-обичаните артисти. Историите за света на киното и театъра  са разказани от авторите на сборника „Артисти със сребро в косите” и събрани в драматургична рамка от актрисата Людмила Сланева.

Заглавието „Апарт” идва от термин в театъра, който означава думи на персонажа, произнесени директно към публиката.  В спектакъла са използвани документални разкази и интервюта на бележити български режисьори и актьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Ицхак Финци, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Стефан Илиев – Чечо, Христо Домусчиев и др.

Вълненията, мислите и емоциите на нашите легендарни артисти ще бъдат разказани от младите актьори Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов. Визуалната среда и видеомапингът са дело на Владислав Илиев, а в подготовката на видеоинсталацията участват Павел Павлов, Александър Ковачев, Александра Апостолова и фотографът Светослав Караджов.

„Как бързо тече времето и колко е преходно всичко е основното, което ни интересуваше, докато репетирахме. Артистът винаги изглежда малко „в повече“. В интервютата на известни актьори, както и на някои забравени вече такива, открихме за пореден път, че човекът в артиста е особена порода. Той е способен да види и усети неща, които остават невидими за другите, и да живее в тази невидимост все едно точно тя е животът. А може би е. Погледнат отстрани актьорът често изглежда  като луд. Но той по-скоро е ДРУГАДЕ. И може да те заведе там“ – споделя режисьорът Илко Ганев.

Младият режисьор завършва Театрознание и театрален мениджмънт в НАТФИЗ, има магистратура по Режисура в сценичните изкуства при проф. Красимир Спасов. Автор е на сценарии, телевизионни предавания и документални поредици, понастоящем изследва българския театър в Института за изследване на изкуствата при БАН, където е докторант.

Проектът „Апарт” е съфинансиран по Столична програма „Култура”на Столична община през 2018 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »