Над половината от фирмите в България не ползват иновации

Над половината от фирмите в България не ползват иновации
Близо една трета са фирмите, които използват вече иновации, като от тях най-много са внедрените собствени разработки.
A A+ A++ A

Повече от половината от фирмите в България не използват иновации, сочи проучване за дейността на бизнеса и сътрудничеството с научните среди, проведено от Българската търговско-промишлена палата.

Според данните, цитирани от bTV, 53% от компаниите в България не правят нововъведения в техниката или процеса на работа, като изтъкват различни причини за ситуацията - административната тежест и необходимостта от собствени средства за банкова гаранция или съфинансиране и други.

Изследването показва, че около 18% от анкетираните смятат, че иновациите не са приложими за техния бизнес. Едва 2% от фирмите посочват, че нямат необходимост при осъществяване на дейността си от внедряване на научни разработки.

Близо една трета са фирмите, които използват вече иновации, като от тях най-много са внедрените собствени разработки.

Най-голям е делът на фирмите (28%), които биха заделили до 5% от печалбата си за иновации; 21% пък са склонни да инвестират до 10 на сто от печалбата си, а 19% биха отделили 20% от положителния финансов резултат.

9% не са склонни да инвестират изобщо в иновации. Едва 5% от фирмите биха отделили повече от половината от печалбата си за такава дейност.

На въпрос за готовността на фирмите за сътрудничество с научни институти или ВУЗ 60% са заявили готовност. Това обаче се отнася предимно до осигуряване на стаж за най-талантливите студенти и до инвестиции в част от необходимите средства за определен научен продукт.

#фирми #България #иновации #проучване #Българската търговско-промишлена палата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »