Депутатите отхвърлиха президентското вето върху данъчния закон

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху данъчния закон
НС
A A+ A++ A

Със 130 гласа „за“, 46 – „против“ и нито един въздържал се парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев и повторно гласува промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде БГНЕС. Държавният глава върна някои от текстовете за ново разглеждане в зала и изрази несъгласие с разпоредбите относно данъка върху моторните превозни средства. Според Радев новата уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

БГНЕС припомня, че с гласуваните на 7 ноември 2018 г. законови промени депутатите решиха данъкът върху колите да се определя по нова формула, включваща два компонента – имуществен и екологичен. Така собствените на стари и по-замърсяващи автомобили ще плащат по високи налози, а увеличението ще бъде с до 30%. Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея, смята президентът Радев, според когото новите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.

По време на дебатите в пленарна зала, в лицето на БСП и ДПС, подкрепиха ветото и гласуваха против промените. „Това не е данък, а глоба“, заяви Крум Зарков от левицата. „За вас и вашата политика, всички бедни са замърсители, а всички богати – инвеститори. Това не е вярно!“, обърна се той към управляващите. „Говорим за данъчна справедливост. Тя е много оптегаемо понятие. Справедлив е онзи данък, за който още от 1 януари хората отиват на гишето и искат да го платят. Аз такъв данък не съм виждал“, подчерта Рамадан Аталай от ДПС.

Интересен коментар направи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“, заяви той от парламентарната трибуна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"