Борисов и Захариева разговаряха с министъра на външните работи на Египет

Борисов и Захариева разговаряха с министъра на външните работи на Египет
МС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи на Арабска република Египет Самех Шукри, който е на посещение в София. Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Египет в сферата на икономиката, търговията, образованието и сигурността.

Българският премиер подчерта ползотворните срещи, които проведе с президента на Египет - Абдел Фаттах Ас-Сиси и премиера Мустафа Мадбули през октомври в Кайро. Борисов посочи, че проведените разговори са дали значителен тласък на възможностите за разширяване и задълбочаване на двустранното сътрудничество в различни области.

“Необходими са стъпки за разширяване на инвестиционното сътрудничество – двете страни могат да играят ролята на “мост” за своя инвестиционен и експортен интерес съответно към Европа и към Близкия изток и Африка”, каза Борисов. Той допълни, че както българските, така и египетските компании следва да бъдат окуражавани за бизнес и развитие на производството в специални икономически зони. “Нашето желание е да активизираме търговско-икономическите връзки и инвестиционното сътрудничество там където е налице сериозен неизползван потенциал”, каза още министър-председателят.

Министърът на външните работи Самех Шукри приветства решението на българското правителство за създаване на смесена комисия за сътрудничество с Арабска република Египет. Решението беше одобрено на заседанието на Министерския съвет вчера, а целта на Комисията е засилване на сътрудничеството в политическата, икономическата, търговската, културната, информационната, земеделската, научната и техническата сфери, както и във всеки друг аспект от двустранен интерес.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »