Ангела Меркел: ​Глобални проблеми се решават с международни средства

Ангела Меркел: ​Глобални проблеми се решават с международни средства
A A+ A++ A

В първата си реч пред германския парламент, след като обяви че се оттегля от председателския пост на Християн-демократичния съюз, Ангела Меркел демонстрира борбеност и решителност. Тя осъди всяка форма на национален егоизъм и призова за мултилатерално сътрудничество.

Меркел използва дебатите за бюджета на Федералната република, за да изложи тезите си за мястото на Германия в световния контекст и апелира за международно сътрудничество.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Глобални проблеми се решават с международни средства. Няма място за компромиси - или сте сред тези, които смятат че могат сами да се справят. Тогава говорим за национализъм в най-чистата му форма. Това не е патриотизъм, защото той означава в германски интерес да се включват и другите и всички да печелят от това."

Германският канцлер подкрепи отново Глобалния пакт за миграцията на ООН като "верен опит за отговор". Меркел обърна внимание върху поуките от бежанската криза през 2015-та, от които следва, че бягство и миграция трябва да се решават заедно и то в международен контекст.

Темата за миграционния пакт занимава и партията на Ангела Меркел. Кндидатът за нейн наследник и министър на здравеопазването Йенс Шпан иска дискусия по документа на конгреса в началото на декември. Дебатът вече е предвиден в дневния ред, стана ясно от думите на генералния секретар на Християн-демократичния съюз и също кандидат за председателския пост Анегред Крамп-Каренбауер.

Канцлерът заяви днес в Бундестага подкрепа за споразумението с Великобритания за излизане от ЕС. Тя обърна внимание, че Испания все още се въздържа по документа заради Гибралтарския пролив. Меркел обаче изрази надежда до неделя, когато ще се проведе среща на върха на ЕС, проблемът да бъде преодолян.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"