Уорлик: България е бижу!

Уорлик: България е бижу!
Уорлик обяви дарение на стойност 38 790 долара за храм край град Бобошево. Той бе изключително впечатлен от храма и влезе да го разгледа отвътре. Снима: БГНЕС
A A+ A++ A

За посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик България е „едно малко бижу“; той сподели, че с мъка ще си тръгне.

Уорлик обяви дарение на стойност 38 790 долара за храм край град Бобошево. Той бе изключително впечатлен от храма и влезе да го разгледа отвътре. Снима с таблета си стенописите, предаде БГНЕС.

Църквата „Свети Тодор“ е от XII век, описана е от Константин Иречек през 1883 година, който я видял, минавайки от Четирци към Бобошево. Църквата е кръстовидна, подобна е на Боянската, но се руши. Уникалните стенописи от ХІІІ–ХІV век – също. Църквата се намира край пътя от Бобошево за Кюстендил.

„България е едно малко бижу, в което има скрити други бижута за откриване“, каза посланик Уорлик. Той разкри, че ще напусне България след 45 дни с голяма тъга. „Аз обичам тази страна“, сподели той.

Дарението на Държавния департамент бе обявено пред кмета на общината Крум Маринов и директора на Дирекция „Културна политика“ към Министерството на културата Деяна Данаилова. Тя обяви, че министерството отпуска 38 000 лева за неотложни консервационни работи за черквата.

Субсидията е част от специална програма на Държавния департамент на САЩ, наречена „Посланически фонд за опазване на културното наследство“.

Програмата има за цел опазването на културното наследство в различни страни по света и дава възможност да бъде показано едно различно лице на Америка, извън търговските и политическите отношения, демонстриращо уважение към културите на другите народи.

Консервацията на църквата „Св. Тодор“ е шестият проект, който се реализира в България по тази програма в последните десет години.

От началото на нейното съществуване през 2001 г. по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство“ са осъществени над 650 проекта в 120 страни по света.

#Джеймс Уорлик #посланик на САЩ в България #посланик #дарение #храм #Бобошево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници