Първанов: ДС посланиците са капан за Плевнелиев

Първанов: ДС посланиците са капан за Плевнелиев
Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Исканията на правителството и решението на Конституционния съд по отношение на дипломатите с принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС) влизат в конфликт и създават капан за новоизбрания президент.

Това заяви президентът Георги Първанов пред журналисти след срещата си в понеделник с новоизбрания президент Росен Плевнелиев, съобщи „Фокус“.

„При това решение на Конституционния съд за посланиците с принадлежност към бившата ДС задължително се изисква смяна на мотивите при отзоваването им“, коментира Първанов.

По думите му за всички трябва да е ясно, че когато има решение на Конституционния съд, то се изпълнява и не се коментира.

„Дни наред повтарям една фраза, която съм запомнил: „Пазете президента, пазете президентската институция, защото тя ще ни трябва“. Първият, който трябва да го пази, е правителството, на което той беше член досега“, каза още президентът Първанов.

Според него при това решение на КС задължително се изисква подмяна на мотивите.

„Онова предложение, което Министерският съвет прави, влиза в конфликт с решението на Конституционния съд. Не може да се изисква от президента Плевнелиев да издаде указ на базата на тези мотиви. Това е капан за новоизбрания президент. Моят съвет е промените, които ще се правят за дипломатическия състав, да бъдат мотивирани по друг начин, за да се избегне подобна ситуация“, подчерта той.

„Моята политическа позиция е ясна и я декларирах още по време на кандидатпрезидентската кампания“, заяви от своя страна Росен Плевнелиев.

„Тя не е променена. Аз съм „за“ да бъде решен този въпрос и да бъдат подпомогнати усилията на правителството. Същевременно съм категорично „за“ спазване на решенията на КС, така че, базирайки се на това, което съдът е подписал, и усилията, които правителството ще положи в следващите два месеца, съм сигурен, че ще бъде намерено добро решение“, добави той.

На 23 ноември Конституционният съд (КС) отмени промяната в Закона за дипломатическата служба, според която бивши агенти на Държавна сигурност нямат право да заемат никакви дипломатически длъжности в мисиите на България в чужбина.

Миналата година Комисията по досиетата обяви, че 40% от посланиците на Република България през последните 20 години са били свързани със системата на бившата Държавна сигурност, като някои от тях са още на действаща служба.

Тогава президентът Георги Първанов отказа да подпише укази за освобождаването на оповестените дипломати с мотива, че има забележки само към един от тях.

В началото на лятото 13 посланици от общо 35-имата, огласени като агенти на разузнаването на комунистическия режим, се прибраха чрез безсрочни командировки в София.

В приетите лятото промени се предвиждаше всички лица на дипломатическа длъжност, за които към момента на влизане на закона в сила е установена принадлежност към ДС, да бъдат освободени от министъра на външните работи без предизвестие и преназначени на друга позиция.

При връчването на удостоверението за избори от ЦИК новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви, че още в първия си работен ден като държавен глава ще върне дипломатите агенти в страната.

#Георги Първанов #Росен Плевнелиев #президент #Държавна сигурност #посланици #Конституционния съд #правителство #ДС #КС #ЦИК #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"