БЧК отвори четири пункта за бедстващи пътници

БЧК отвори четири пункта за бедстващи пътници
A A+ A++ A

Българският червен кръст отвори четири пункта за бедстващи пътници от закъсали автомобили в Северна България. Това съобщи за „Монитор“ Антоанета Ябанозова - председател на Областната организация на червенокръстците, която поддържа въпросните пунктове. Те се намират в селата Сливо поле, Пиргово (по пътя Русе – София), Бъзън (по пътя Русе – Разград - Варна) и град Бяла, каза още Ябанозова и уточни, че във всеки един от тях има условия за пренощуване на средно по десет души.

По думите й в Пиргово и Бяла има възможност и за допълнителни легла, както на всяко едно от местата те могат да бъдат до двадесет. В Сливо поле пък съвместно с общината и съдействието на кмета може да бъде отворен туристическо-информационен център в село Бръшлян. Центърът може да побере до 40 души.

Като резерва при много хора, закъсали по пътищата, може да бъде използван и клубът за обучения на БЧК в Русе. В него има места са около десет човека, каза още Антоанета Ябанозова и уточни, че той се намира на улица „Плиска“ 2. Там те ще бъдат подкрепени с топли напитки, с храна и топли завивки.

Храна, топли напитки и завивки са доставени и в останалите пунктове в Русенско.

Двадесет обучени спасители – доброволци от областния БЧК в Русе, са в готовност за мобилни обходи и спасителни дейности, ако започнат обилни снеговалежи и пътищата станат непроходими.

Ако има задръстване на тирове повече от 24 часа, доброволци правят обходи и им раздават топли напитки и храна, както и оказват съдействие и при необходимост от медицинска помощ.

От 19 ноември БЧК – Русе, отваря дневен център за бездомници, в който ще им се предоставя топла храна, дрехи, медицински и санитарни грижи. Към момента той има готовност да поеме 40 души. Веднъж седмично червенокръстците им прожектират и игрални филми, а на болните се предоставят безплатно лекарства. С тях работи и психолог. Доброволци съдействат за намиране на работа на тези от тях, които искат да работят.

Единични случаи са тези, които искат да работят, призна Ябанозова. Като един от добрите случаи тя посочи бивш бездомник, на когото общината е помогнала да бъде опериран и да върне зрението си. С помощта на БЧК той е намерил работа и квартира и сега живее нормален живот.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"