Николов: АЕЦ „ Козлодуй” компенсира скъпия ток за населението

Николов: АЕЦ „ Козлодуй” компенсира скъпия ток за населението
По думите на Николов в момента централата продава ток на по-ниска цена от реалната, което компенсира донякъде високите цени за потребителите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 35 милиона лева от печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ се компенсира скъпият ток за населението, заяви в студиото на bTV директорът на централата Валентин Николов.

По думите му в момента централата продава ток на по-ниска цена от реалната, което компенсира донякъде високите цени за потребителите.

Въпреки това дружеството тази година е на печалба от 108 милиона за първото полугодие, което е с 3 милиона повече от миналата година.

„Само два източника намаляват цената на тока – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, обясни още Николов.

Той допълни, че цената на тока за хората няма общо с печалбата, тя се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според Николов за реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ има петима кандидати и процедурата по избора скоро ще започне.

„Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ зависи изцяло от България, а не от Русия“, коментира още Николов.

Лицензът на двата блока е валиден до 2016–2017 година.

Валентин Николов обвини БСП, че си прави кампания за АЕЦ „Белене“ на гърба на АЕЦ „Козлодуй“.

„Сега НЕК ни дължи 240 милиона, защото плащат за проекти като „Цанков камък“, „Белене“. БСП да намерят инвеститор, вместо да събират подписи“, коментира директорът на „Козлодуй“.

Той отново повтори, че бившият енергиен министър Румен Овчаров е подписал скрита приватизация на „Козлодуй“, като е поискал промяна на капитала на ВЕЦ „Козлодуй“.

#Румен Овчаров #Цанков камък #АЕЦ „Белене“ #БСП #НЕК #Русия #България #ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ТЕЦ „Марица-изток 2“ #ток #Валентин Николов #АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"