НС реши: Експерти от бизнеса ще преподават във ВУЗ-овете

НС реши: Експерти от бизнеса ще преподават във ВУЗ-овете
A A+ A++ A

Изявени специалисти от практиката и бизнеса ще могат да провеждат лекции от общия хорариум в университетите. Това стана възможно, след като НС гласува на второ четене промените в Закона за висшето образование, но като условие се поставя това да става с решение на съответния факултетен съвет.


Другото условие е часовете да са до 10% от учебния план на бакалаврите и до 20% от този на магистрите. Поправките бяха гласувани със 72 гласа „за“, само 11 „против“ и 7 „въздържали се“.

В момента различните ВУЗ-ове и специалности канят гост лектори, но те не се водят като часове от общия учебен план.

Другите промени предвиждат бизнеса да участват в разработването на учебните програми, а техни представители да бъдат включени и в изпитните комисии за дипломиране. Представители на бизнеса и на студентите ще могат да бъдат включени и в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация, която одобрява направленията, в които университетите обучават студенти и докторанти. Това обаче няма да важи за вече стартирали процедури.

Тези предложения предизвикаха критики от страна на БСП. Соцдепутатът Драгомир Стойнев определи това като прибързано и призова първо да се приложат пилотни програми, преди да се стигне до промени в закона. В тази връзка той призова представителите на бизнеса да изнасят лекции, но не и да участват в оценъчните комисии. Освен това той изтъкна, че няма и критерии как ще се избират тези експерти от бизнеса.

Шефката на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ обаче изтъкна, че предложението идва от страна на бизнеса и синдикатите, а в чужбина е практика. Мотивът на ГЕРБ е, че именно бизнесът оценява подготовката на студентите, когато тръгне да наема кадри.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »